Газиантеп (или Антеп, както е старото му име) в Югоизточен Анадол е шестият по големина град в Турция и се слави с най-богатата гастрономическа традиция в района. Намира се на историческия Път на коприната и на него принадлежат 252 лицензирани традиционни специалитета.
Най-вкусната турска баклава се прави в района на Антеп. Сладкарите твърдят, че направата на добрата баклава започва още на полето: за качествено брашно трябва качествено жито, отгледано на плодородна земя. А за неповторимия й вкус допринасят още куп подробности, като например обраният в точното време шамфъстък или качественото пречистено краве масло, за което е нужно кравите да са пасли на чисти ливади с много ароматни треви. Смята се, че най-добрата пшеница за баклава (от твърдо зърно) се отглежда в долината Харран.
Ето и рецепта на тази вкусотия, желаещи да я вкусят - http://gotvach.bg
Няма коментари:
Публикуване на коментар