През 1543г. Йеменският губернатор Йоздемир паяа е донесъл нов метод за приготвяне на кафе, то се вари в джезвета и кани, и носи името Турско кафе.
Кафето заема своето достойно място в домовете на хората и започва да се употребява в големи количества. Суровите кафеени зърна се изпичали първоначално в тави, след това са се счуквали в хавани и са се сварявали в джезвета.
За кратко време, благодарение на минаващите през Истанбул търговци и пътници и поланиците на Османската империя, турското кафе завладява с вкуса си първо Европа, а после и целия свят.
Курукахведжи Мехмет Ефенди за първи път през 1871г. поднася за конcумация на потребителите изпечено и смяно кафе.
Турското кафе в наши дни е известно в Турция и света като Курукахведжи Мехмет Ефенди.
Няма коментари:
Публикуване на коментар