неделя, 17 април 2016 г.

Турска закуска

Турските рецепти са ни сред любимите. Предполагам и на вас.

Все пак голяма част от тях са дали отражение и в българската кухня. Но това е абсолютно разбираемо, имайки предвид съседството ни с Турция.

Някой може да каже, че по същата причина самата турска кухня е силно повлияна от арабската, и няма да сгреши.

По всяка вероятност, ако обичате да си угаждате кулинарно, то пътят ви трябва да мине през Турция.

По думите на един местен екскурзовод, турците хапват доста и пушат много ароматни тютюни. Добре си прекарват времето, бихме добавили.

Ако сте на почивка в Турция, то непременно трябва да започнете деня си с турска закуска.

Основно тя включва домати, краставици, нарязани на едри парчета, маслини, сирене, хляб, масло и сладко.

Ако си мислите, че няма нищо особено в тази закуска, то е важно да уточним, че в тази комбинация се крие сила, която ще ви държи през целия ден. Доказано е във времето. Естествено, това зависи и от качеството на самите продукти.

Суджук, пастърма, бюрек, симит (турски сусамен геврек) и супа също са неща, които често присъстват на масата за закуска.

Ако вече не ви е станало ясно, турците наистина държат да се нахранят добре на закуска.
Друг един специалитет, който се сервира на закуска, е менемен. Имаме точната рецепта за приготвянето му, погледнете я и си пригответе това традиционно турско ястие. Съдържа домати, зелени чушки, лук, зехтин и яйца.

В Турция чаят има специално място на трапезата. Сутрин можете да си пийнете една чаша силен, ароматен чай.

Турската дума за закуска е kahvaltı, което означава "преди кафето".

Можете още утре да си приготвите една силна турска закуска, а след това да направите разходка в парка или планината.
А следващият път ще ви запозная с богатия и невероятен вкус на турското кафе...

Няма коментари:

Публикуване на коментар